Vestuvės.lt
Aš virtuvėje
Kaip dengti stalą (1)

Tiek jaunai, tiek jau įgudusiai šeimininkei labai svarbu mokėti gražiai ir teisingai padengti stalą. Pateikiame keletą patarimų–taisyklių, kaip tai turėtų būti daroma…

Labai svarbus stalo akcentas — STALTIESĖ. Pasistenkite laikytis tam tikrų taisyklių:

  • Jei indai raštuoti, staltiesė turi būti vienspalvė, ir atvirkščiai.
  • Iškilmingų švenčių progomis tieskite iškrakmolytas, išlygintas (lininės taip pat labai tinka) staltieses;
  • Staltiesių sulenkimo vietų lyginti nebūtina  taip pabrėžiamas jų švarumas;

Kiek mažiau svarbios, tačiau taip pat reikalingos yra SERVETĖLĖS.

  • Servetėlę padėkite kairėje kiekvieno komplekto pusėje. Gali būti naudojamos vienkartinės.
  • Servetėlių spalvą derinkite prie staltiesės.
  • Servetėlės taip pat galima pastatyti į lėkštes.

INDAI — ne mažiau svarbus stalo atributas. Svarbu juos padengti teisingai:

  • Dengiant stalą keliems asmenims, laikomasi simetrijos — lėkštės dedamos prieš lėkštes, įrankiai — prieš įrankius.
  • Kiekvienam patiekalui skirkite atskirą lėkštę (rūkytos mėsos gaminius, paštetą, kietą sūrį galima valgyti iš tos pačios lėkštės; po žuvies, o ypač silkės, lėkštes būtina pakeisti, patartina pakeisti net įrankius
  • Jei esate numatęi užkandžius, į dideles lėkštes dėkite desertines lėkštes.
  • Duonos lėkštutė dedama šalia įrankių kairėje, jos kraštas turėtų būti teis didžiosios šakutės dantukų galiukais.

ĮRANKIAI

  • Peilis dedamas dešinėje, ašmenimis į kairę, šakutė — kairėje, danteliais į viršų, šaukštai ir šaukšteliai dedami išgaubtąja puse žemyn.
  • Atstumas tarp peilio ir šakutės turėtų būti maždaug peilio ilgio — kad lengvai tilptų lėkštė.
  • Įrankiai prie lėkštės dedami iš eilės link išorės: pirmiausiai — antrojo patiekalo įrankiai, paskiausiai — užkandžio. Svečias naudojasi įrankiais iš eilės nuo išorės link vidurio.
  • Dešinėje lėkštės pusėje neturėtų būti daugiau kaip keturi įrankiai, o kairėje — ne daugiau kaip trys.
  • Jei ant stalo maža vietos ar neturite pakankamai įrankių, tai iš pradžių reikėtų padėti tik peilį ir šakutę, o kitus įrankius atnešti kartu su patiekalais.
  • Jei bus valgoma žuvis, dešinėje pusėje padėkite specialų peilį, o kairėje — šakutę arba po šakutę kiekvienoje lėkštės pusėje.
  • Po užkandžių įrankiai surenkami kartu su lėkštėmis.
  • Šaukštas sriubai turėtų gulėti už lėkštės arba dešinėje jos pusėje.
  • Peilis sviestui dedamas ant dešiniojo duonos lėkštutės krašto ašmenimis į kairę.
  • Įrankiai desertui, vaisiams, sūriui dedami serviruotės viršuje. Desertinis šaukštas dedamas arčiau lėkštės, o desertinė šakutė — už jo (arba atvirkščiai — priklauso nuo deserto esančio šalia).
  • Desertinis šaukštas dedamas kotu į dešinę, o desertinė šakutė — kotu į kairę. 

TAURĖS

  • Dengiant stalą, nerekomenduotina statyti daugiu nei keturias taures. Taurė, kuria svečias naudosis pirmiausia, turėtų stovėti arčiausiai.
  • Stiklinaites, taures ir taureles statykite už lėkštės, dešinėje pusėje.
  • Jos statomos iš kairės į dešinę didėjančia tvarka, nuo žemiausios iki aukščiausios.
  • Jei prie kavos numatoma gerti likerį ar konjaką, taures statykite, kai nuo stalo nukraustyti visi dubenys, lėkštės ir nuvalyti trupiniai.
Rašyti komentarą
Vardas
El. paštas
Komentaras  
 
Įveskite pateiktą kodą: *
  Skaityti komentarus (1)

Copyright 2008 Vestuves.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.