Vestuvės.lt
Aš virtuvėje
Vištiena ant tavo stalo (3)

Per amžius ant lietuvių stalo garuodavo kiauliena arba jautiena. Šiandien ne mažiau populiari yra ir vištiena. Net didžiausi gurmanai pripažįsta, kad vištiena – puiki mėsa. Iš jos gaminami ir kasdieniai, ir puikūs, brangių vynų padažais gardinami šventiniai patiekalai. Pateikiame keletą receptų – gal šiandien tavo šeima vakarienei valgys puikų patiekalą iš vištienos?

VIŠČIUKO MUŠTINIAI

Reikės: 2–3 viščiuko krūtinėlių, keleto skiltelių česnako, kiaušinio, aliejaus, poros šaukštų sviesto, maltų džiūvėsėlių, druskos, kitų prieskonių – pagal skonį.

Krūtinėles perpjauti pusiau ir lengvai išmušti muštuvu, ištrinti česnaku, apiberti druska. Gabalėlius apkočioti maltuose džiūvėsiuose, po to apvolioti išplaktame kiaušinyje ir įdėti į įkaitintą aliejų. Apkepti iš abiejų pusių, kol apskrus.

Skrandukai grietinės padaže

Reikės: 0,5 kg vištų skrandukų, poros didelių svogūnų, aliejaus, pusės pakelio sviesto, poros šaukštelių garstyčių, pusės stiklinės grietinės (grietinėlės), pusės stiklinės pieno, šaukštelio miltų, pipirų, druskos, krapų, petražolių, kitų prieskonių ir žalumynų – pagal skonį.

Keptuvėje pakaitinti aliejų, į jį suberti plonais žiedeliais supjaustytus svogūnus, patroškinti penketą minučių, tada sudėti nuplautus ir nusausintus skrandukus ir pakepinti ant vidutinės ugnies. Miltus išmaišyti piene, supilti į keptuvę ir maišant užvirti. Sudėti prieskonius ir žalumynus, garstyčias ir uždengus patroškinti ketvirtį valandos, tada supilti grietinę ir dar šiek tiek (bet jau atidengus) pakaitinti.

Kepta višta su obuoliais

Reikės: 1 stambios vištos, 5–6 saldžiarūgščių obuoių, aliejaus, kmynų, druskos, kitų prieskonių – pagal skonį.

Vištą įtrinti druska ir kmynais, tankiai subadyti šakute ir palikti 2–3 val. Šaltoje vietoje. Obuolius nulupti, išvalyti, supjaustyti stambiais gabalėliais ir sudėti į paukščio vidą, odą susegti arba susiūti. Kepimo inde įkaitinti aliejų, įdėti į jį vištą ir kepti 200 °C temperatūros orkaitėje porą valandų (po 10 min. nuo kepimo pradžios įpilti į kepimo indą pusę stiklinės vandens; kepant kaskart papildyti išgaravusį vandenį, apšlakstyti vištą atsiradusiomis sultimis). Vištą pjaustyti ne iš karto, o po 10–15 min. — kitaip sultys išbėgs ir mėsa bus sausoka.

Viščiukas su sūrio padažu

Reikės: 1 viščiuko, 3 šaukštų miltų, pusės pakelio sviesto, šiek tiek aliejaus, 0,5 stiklinės sultinio, stiklinės pieno, gabalėlio fermentinio sūrio, šiek tiek garstyčių, maltų džiūvėsėlių, pipirų, druskos, kitų prieskonių – pagal skonį.

Viščiuką supjaustyti, apiberti druska ir pipirais, apvolioti miltuose. Įkaitinti keptuvę su aliejumi ir šaukštu sviesto, apkepti vištieną iš abiejų pusių ir sudėti į kepimo indą. Apdėti sviestu, apšlakstyti sultiniu ir įkišti į iki 210 °C temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepti pusvalandį, dažnai apipilant viščiuką sultiniu ir atsiradusiomis sultimis. Keptuvėje pakaitinti likusį sviestą, į jį suberti 2 šaukštus miltų. Maišant kepti 2 min. ant mažos ugnies. Supilti pieną ir, nuolat maišant, užvirinti. Suberti sutarkuotą sūrį, įpilti šiek tiek garstyčių, druskos, pipirų ir patroškinti maždaug pusvalandį (kol keps viščiukas). Apipilti viščiuką perkoštu padažu, apiberti maltais džiūvėsiais ir vėl įdėti į orkaitę, kepti, kol apskrus.

Vištiena puikiai tinka su ryžiais ir įvairiomis daržovėmis. Paskaninkite ją skalsaus skonio majonezo padažais.

Rašyti komentarą
Vardas
El. paštas
Komentaras  
 
Įveskite pateiktą kodą: *
  Skaityti komentarus (3)

Copyright 2008 Vestuves.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.