Vestuvės.lt
Vestuvių idėjos
Valgomos dovanėlės svečiams (4)

Be to, kad dovanėlės svečiams gali būti praktiškos (kvapnūs džiovintų augalų maišeliai, padėkliukai kavos/arbatos puodeliui, pagalvėlės, magnetukai, kamščiatraukiai, nuotraukų rėmeliai), teminės (širdžių, metų laiko — klevo lapo formos muiliukai ar formelė sausainiams, drugeliai, sezoniniai vaisiai), jos gali būti ir valgomos: medaus ar uogienės stiklainėliai, saldainiai ant pagaliuko ar miniatiūrinės dėžutės su įvairiais gardėsiais. 

Vestuvės — puiki proga apdovanoti tuos, kurie Jums labai svarbūs, su meile ruoštomis dovanėlėmis. Žinoma, širdelių ar meduolių galima nusipirkti ir parduotuvėje, bet, sutikite, rankų darbo sausainėliai miniatiūrinėje dėžutėje — kur kas geriau. 
Rašau, turėdama galvoje, kad laiko sukinėtis virtuvėje dar turite, o jei... tokios pagalbos paprašytumėte močiutės, kuri turbūt mielai sutiktų prikepti kalną gardėsių. Ji bus patenkinta galėdama prisidėti prie jūsų šventės. O gal sausainėlių kepimas — visai nebloga idėja mergvakariui?!

Žurnalas VIRTUVĖ dalinasi širdelių, meduolių, batelių, žvaigždučių receptais.

Sviestiniai sausainiai
120 g sviesto, 100 g miltelinio cukraus, 2 tryniai, 50 g grietinės, žiupsnelis druskos, 350 g miltų, miltų ir smulkaus cukraus pabarstyti

Sviestą sumaišykite su milteliniu cukrumi, po vieną įmuškite trynius. Išmaišykite. Sudėkite grietinę, sumaišytą su druska. Suberkite miltus ir labai greitai užminkykite tešlą. Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai 30 min. Po to išimkite, tešlą iškočiokite 0,5 cm storio lakštais. Pabarstykite paviršių cukrumi, lengvai jį prispauskite ir supjaustykite tešlą kvadratais arba išspauskite sausainius formelėmis. Kepkite 200°C temperatūroje 12−15 min.

Meduoliai
125 g minkšto sviesto, ½ stiklinės rudojo cukraus, ½ stiklinės skysto medaus, 2,5 stiklinės miltų, 2 šaukšteliai meduolių prieskonių, 1 šaukštelis sodos

Įkaitinkite orkaitę iki 190°C. Išsukite sviestą su cukrumi, supilkite medų, miltus, sodą ir prieskonius. Užminkykite tešlą. Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 20 min. į šaldytuvą. Darbastalį pabarstykite miltais ir plonai (2–4 mm storio) iškočiokite tešlą, įvairiomis formelėmis išspauskite meduolius. Meduolius kepkite 5–8 min., kol gražiai pagels.
Beje, ant meduolių galite išraityti savo inicialus! O papuošimams galite naudoti „Linksmųjų sausainių“ glaistą.

Riešutiniai sausainiai (1/2 kg)
200 g sviesto, 80 g miltelinio cukraus, vanilinio cukraus arba vanilės esencijos, 270 g miltų, 100 g maltų lazdyno riešutų

Sviestą ištrinkite su milteliniu cukrumi, vanilės esencija arba vaniliniu cukrumi. Suberkite miltus ir riešutus, užminkykite tešlą. Palikite ją šaldytuve mažiausiai valandai. Po to sudėkite tešlą ant pabarstyto miltais darbastalio ir iškočiokite 4 mm storio lakštą. Įvairiomis formelėmis išspauskite sausainius. Kepkite 180°C temperatūroje maždaug 15 min., kol sausainiai gražiai pagels.

Linksmieji sausainiai
260 g miltų, 100 g „Dan Sukker“ cukraus miltelių, 1 trynys, 150 g sviesto, žiupsnelis druskos
Glaistui: 300 g „Dan Sukker“ cukraus miltelių, 30–40 ml citrinų sulčių, maistinių dažų.

Sviestą išsukite kartu su milteliniu cukrumi ir druska. Supilkite trynį ir išmaišykite. Suberkite miltus ir vėl viską išmaišykite. Ilgai maišyti tešlos nereikia, nes ji gali pasidaryti tąsi. Suvyniokite tešlą į foliją ir atšaldykite šaldytuve mažiausiai valandą. Tešlą iškočiokite 4–5 mm storio lakštais, išspauskite norimos formos sausainius ir kepkite 220°C 8–10 min. Iškepusius sausainius atvėsinkite ir puoškite cukriniu glaistu.
Glaistas: apie 300 g miltelinio cukraus sumaišykite su citrinų sultimis ir truputį pašildykite. Įdėkite norimų maistinių dažų. Pilkite glaistą į popierinę tūtelę ir puoškite sausainius. Palikite, kad glaistas sustingtų.

Apibarstytos širdelės (15 vienetų)
25 g mielių, 250 ml šilto vandens, 25 g skysto margarino, 25 ml sirupo, 0,5 šaukštelio druskos, 400–500 g miltų, sezamo sėklų, aguonų arba cukranendrių cukraus.

Dubenyje susmulkinkite mieles, supilkite vandenį, sirupą bei margariną, įberkite druskos. Pamaišykite, kad įsitikintumėte, jog mielės ištirpo. Palaipsniui berkite miltus ir maišykite tešlą, kol ji nebelips prie dubens dugno. Apdenkite tešlą ir palikite ją pastovėti 30 min., kad pakiltų.
Išverskite tešlą ant miltais pabarstytos lentos ir gerai ją išminkykite. Iškočiokite 1 cm storio lakštą ir išpjaustykite širdies formas bei išdėliokite jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apdenkite ir 20 min. palikite pastovėti, kad pakiltų. Bandeles aptepkite vandeniu ir apibarstykite sezamu, aguonomis arba Demerara cukrumi. Kepkite orkaitės viduryje 225°C apie 8 min.
Galima užšaldyti.

Liepsnojančios širdelės
200 g miltų, 100 g smulkiai maltų lazdyno riešutų, 100 g sviesto, 50 g grietinės, 70 g cukraus, 1 trynys, 1 šaukštelis cinamono, 1 šaukštelis „Dansukker“ vanilinio cukraus, žiupsnelis druskos, 50 g „Dansukker“ miltelinio cukraus pabarstyti, 150 g aviečių džemo

Ištrinkite minkštą sviestą su cukrumi, pamažu supilkite trynį ir sudėkite grietinę. Įberkite druskos. Sumaišykite miltus, riešutus, cinamoną ir suberkite mišinį į sviesto ir trynio masę. Užminkykite tešlą ir įdėkite į šaldytuvą. Atšaldytą tešlą iškočiokite 2–3 mm sluoksnio lakštu. Išspauskite širdeles. Pusėje jų išspauskite norimos formos skylutes. Sausainius vos vos suvilgykite vandeniu ir sudėkite po du. Kepkite 180°C temperatūroje apie 12–15 min. Iškepusius sausainius gausiai pabarstykite milteliniu cukrumi ir į viduriuką įdėkite šiek tiek aviečių džemo.

***

Pasirūpinkite dėžutėmis sausainėliams, jas galite iškloti sviestinio popieriaus atraižėlėmis, kad nepersigertų riebalai. O dėžutes perriškite jaukiomis medžiaginėmis juostelėmis ar natūralia rafija!

FOTO GALERIJA
Rašyti komentarą
Vardas
El. paštas
Komentaras  
 
Įveskite pateiktą kodą: *
  Skaityti komentarus (4)

Copyright 2008 Vestuves.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.